Thomas Anders, az énekes

A Thomas Anders sztori 1987-1997

A Thomas Anders sztori 2003-2012


Thomas Anders, a Modern Talking hangja lemezeladásokban a legsikeresebb német énekesnek tekinthető. 6 éves kora óta áll a színpadon. Eleinte német slágerdalokat énekelt, de az áttörés csak 1985-ben, Dieter Bohlen-nel együtt következett be, mikor duóban léptek színpadra a "You're my Heart, You're My Soul" című eurodiszkó stílusú dallal. A 12 Modern Talking stúdióalbum mellett további 11 szólóalbumot jelentetett meg különféle stílusban. Spanyol nyelvű latin pop lemezét (Barcos De Cristal, 1994) egy soul lemez követte (Souled, 1995). Jazz stílusban egy koncertalbumot is kiadott, illetve 2006-ban rögzítette a 80-as évek klasszikusait feldolgozó swing albumát (Songs Forever). A 2010-es, koncentráltan az orosz piacra készült albuma (Strong) Lady Gaga mellett a legsikeresebb külföldi előadóvá tette az országban - 11 koncertje a moszkvai Kreml-ben szintén egyedülálló. Szólókarrierje elsősorban Kelet-Európában, illetve Dél-Amerikában sikeres.

 

Érdekességek Thomas Anders-ről

Koncertbeszámolók

 

Thomas Anders életpályája röviden

1963. március 1-jén született Bernd Weidung néven egy német Münstermaifeld nevű kis faluban, Koblenz közelében. Már egész kis korában gyereksztárnak számított, mivel 6 éves kora óta folyamatosan fellépett különböző rendezvényeken különféle gyerekdalokkal. Ezt édesapjának is köszönhette, aki a falu polgármestere volt, és intézkedett karrierje ügyében. Már 17 évesen részt vett énekes vetélkedőkön. Egyik ilyen volt az RTL egy vasárnapi műsora által szervezett verseny, amit végül nem tudott megnyerni. Két zsűritag szándékosan pontozta le őt azért, hogy később lemezszerződést ajánlhassanak neki. Így vehette fel „Judy” című első kislemezét a CBS lemezcég gondozásában. Daniel David producer ötlete volt, hogy művésznevet kellene felvennie: ekkor "kapta" a Thomas Anders nevet.

1980 után sorra jelentek meg német nyelvű slágerdalai, míg nem 1983-ban felfedezte őt első tévés fellépésén keresztül (Michael Schanze Show) a Hansa lemezcég. Így ötödik kislemezét már egy fiatal producerrel, Dieter Bohlen-nel vehette fel. Ez egy feldolgozás volt (F.R. David: Pick Up The Phone) és a „Was macht das schon” címet kapta. Hatodik kislemeze, a „Wovon träumst du denn” már 25 ezer példányban kelt el, ami épp nem volt elég a német hivatalos slágerlistás helyezéshez. A kilencedik kislemezéig Dieter Bohlen kompozíciók mellett feldolgozásokat is énekelt (Heisskalter Engel - Send Me An Angel), vagy a "Catch Me I’m Fallin’"-t (Headliner néven). Az áttörést számára a Dieter Bohlen-nel közösen előadott első világslágere, a „You’re My Heart, You’re My Soul” hozta, amikor a két munkatárs duóként lépett a színpadra Modern Talking néven. A sokat kritizált és parodizált ismertetőjelei egyre feltűnőbbek lettek. Első felesége ötletétől vezérelve, akivel 1985-ben házasodtak össze, hosszúra növesztette a haját, rózsaszín szájfényt, sminket hordott, valamint nyakában egy igen feltűnő „Nora-nyaklánc” lógott. Mindemellett énekhangját milliók ismerték, és a Modern Talking meghatározó védjegye lett. Népszerűsége a 80-as években jóval nagyobb volt producertársával ellentétben. Nora egyre többet szólt bele az együttes életét befolyásoló döntésekbe. Dieter Bohlen ezt nem nézte jó szemmel, és mikor az eladások, és a top-slágerek elapadtak, Thomas Anders-szel külön folytatták tovább.

Az énekes keresett hang maradt, kapkodtak érte a kiadók és producerek. 1987 után számos koncertet adott a világban Dél-Afrikától Chiléig Modern Talking néven szólóban. Hogy megbontsa a róla kialakult képet, imázsváltáson esett át, Amerikába költözött, és új zenei stílusokat akart kipróbálni. Míg Norától lassan elhidegült, rajongói sem támogatták igazán új zenei stílusát. 1989-es első sikerét követően ( "Love Of My Own") egy albuma sem tudott bekerülni a német eladási listára a '90-es években. Ennek ellenére külföldön továbbra is népszerű maradt. Oroszországban gyakran tartott koncertkörutakat, míg Dél-Amerikában nagy népszerűségnek örvendett spanyol nyelvű lemeze. Producerkedett is: megszerezte élete első saját maga által írt listavezető dalát Marta Sanchez-zel Mexikóban. Néhány kisebb sikeres kislemez után („When Will I See You Again”, 1993) új projekteken dolgozott Phanthomas néven, valamint készített egy „Every Word You Said” című dalt is a Chain Reaction duó tagjaként 1996-ban. Emellett saját műsora volt a Radio Regenbogen esti adásában a Modern Talking visszatértéig. A '90-es években színészként is kipróbálta magát, pl. a svéd "Beck felügyelő" Stockholm Marathon című részében.

A duó újralakulásával ismét reflektorfénybe került, és öt évig ismét világsikert mondhatott magáénak. A Modern Talking lemezek mellett 2000-ben közreműködött a német Big Bother dal, a„Grosser Bruder” elkészítésében, mely 700 ezer példányban kelt el, és listavezető volt. Lemezcégével dal szerzett T-Seven-nek (Ex Mr. President), az általa felfedezett It-Girls-nek, vagy a népszerű lányzenekarnak, a No Angels-nek. Néhány saját dala most a Modern Talking albumokon is helyet kapott.

2003 után szólóban folytatta, és 2004-ben kiadta a végre listás „This Time” című albumát. Ez év őszén újabb dalt szerzett a Holiday On Ice jégtánc show-hoz, mely egész Európában bemutatta az előadásokhoz jól passzoló dalt (Just Dream). 2006-ban swing stílusú feldolgozáslemezzel jelentkezett, amivel a 80-as évek nagy slágerei előtt tisztelgett (Songs Forever). Hosszabb kihagyás után visszatért a popzenéhez, és Oroszországban megjelentette a nagy sikerű "Strong" című albumát. Németországban és Európában csak 2011-ben jelentkezett új albummal. Uwe Fahrenkrog-Petersen, a legnagyobb Nena dalok szerzője állt mellé, akivel megalapította az Anders I Fahrenkrog nevű duót. Első albumuk, a "Two" a német lista 11. helyére kapaszkodott fel.

A még mindig legkeresettebb eurodiszkó énekes közben továbbra is az egész világon koncertezik az Egyesült Államoktól Mongóliáig. Kelet-Európában a Modern Talking sikere a mai napig töretlen, így Thomas Anders nagy rendszerességel ad koncertet pl. Lengyelországban, Ukrajnában, Oroszországban és a Baltikumban.

Jelenleg is gyökereihez hűen, a németországi Koblenz-ben él második feleségével, Claudia Hess-szel, és 2002-ben született kisfiával, Alexander-rel. Az év egy részét Ibizán (Spanyolország) töltik ottani üdülő villájukban.


 

© 2001-2012 Modern Atlantisz - A magyar Modern Talking hírportál